Ο ΠΟΠ Νεμέα (θεσπίστηκε το 1971) είναι ο μόνος ελληνικός οίνος ΠΟΠ που η ζώνη του εκτείνεται σε δύο περιφερειακές ενότητες της χώρας. Το κατά πολύ μεγαλύτερο τμήμα της στο νότιο κεντρικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας, κυρίως στην περιοχή Νεμέας (Νεμέα, Αηδόνια, Αρχαία Νεμέα, Αρχαίες Κλεωνές, Γαλατάς, Δάφνη, Καστράκι, Κούτσι, Λεόντιο, Πετρί), ενώ μικρότερες εκτάσεις υπάρχουν στις περιοχές Σικυωνίων (Μποζικά, Τιτάνη) και Στυμφαλίας (Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι, Ψάρι). Η έκταση στην περιφερειακή ενότητα Αργολίδας είναι μικρή και εντοπίζεται στο βορειοδυτικό τμήμα της, στις περιοχές Κουτσοποδίου (Μαλανδρένι) και Λύρκειας (Γυμνό).
Ο ΠΟΠ Νεμέα είναι ο «φλυάσιος οίνος» των αρχαίων Ελλήνων, οίνος συνδεδεμένος με το μύθο του Ηρακλή, ο οποίος λατρευόταν στην περιοχή. Γι’ αυτό και η λαϊκή παράδοση καταγράφει το κρασί της Νεμέας ως «το αίμα του Ηρακλή». Η Νεμέα, που παλιά λεγόταν Άγιος Γεώργιος, έχει μάλλον ονοματίσει την ποικιλία αγιωργίτικο και είναι ο κύριος τόπος της. Στη συνολική έκταση της ζώνης υπάρχει κατά τόπους μεγάλη διαφοροποίηση εδαφών και κλιματικών συνθηκών. Συνηθίζεται ο ανεπίσημος διαχωρισμός της ζώνης σε 3 επιμέρους υποζώνες, με βάση τα υψόμετρα, στις οποίες η ωρίμαση και τα συνολικά χαρακτηριστικά των σταφυλιών προσφέρονται για διαφορετικά στυλ (ή τύπους) οίνων.
Γεγονός είναι ότι το αγιωργίτικο είναι η πλέον πολυδύναμη γηγενής ερυθρή ποικιλία και στη Νεμέα έχουν αναπτυχθεί διάφορες «σχολές» οινοποίησης, οι οποίες προσφέρουν από φρέσκους ερυθρούς οίνους έως οίνους βαθιάς παλαίωσης. Σε αυτούς ειδικά, η σχέση Νεμέα-αγιωργίτικο αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές οινικές παρουσίες του ελληνικού αμπελώνα και των σύγχρονων κρασιών του, όσον αφορά τον τύπο των ερυθρών ξηρών οίνων. Μια τάση που άρχισε πρόσφατα να αναπτύσσεται είναι η παρασκευή γλυκών (επιδόρπιων) οίνων, οι οποίοι προβλέπονται ως ΠΟΠ Νεμέα. Στην περιοχή έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις και από μη ντόπιους οινοπαραγωγούς. Έτσι, 38 οινοποιεία εντός της ζώνης και με τις απαραίτητες συνεργασίες 35 οινοποιεία εκτός ζώνης παράγουν οίνους ΠΟΠ Νεμέα.